Hvor Kommer Chili Fra?

Jumpstory -

De fleste af os tænker Mexico, når snakken går på, hvor chili kommer fra. Det er også helt korrekt, for chili kommer nemlig fra Mexico, hvor den stærke frugt har været dyrket i flere tusinde år.

7.000 år, så lang tid menes chili at være dyrket i Mexico. Frugten kom først til Europa i slutningen af 1400-tallet, da Christopher Columbus søgte efter peber i Mexico. Det er derfor, at chili kaldes for chilipeber, selvom chili intet har med peber at gøre.

Chili dyrkes i hele verden

Mens Mexico af mange angives som oprindelsesstedet for chili, så er der også noget, der tyder på, at chilien stammer fra andre steder i Syd- og Mellemamerika. Der er tegn på brug af chili i blandt andet Peru helt tilbage til 8.000-10.000 år før vores tidsregning.

Holder det stik, så har chili været dyrket og spist i Peru, før den kom til Mexico. I dag er det ikke kun i Mexico eller Peru, at chili dyrkes. Frugten dyrkes i dag over alt i verden, hvor der er et tropisk eller subtropisk klima, der tillader det. Derudover kan chili også dyrkes i drivhuse, hvilket chilidyrkere i Danmark gør. 

Da chili kan være stærk og give en brændende følelse og stor utilpashed, hvis man får for stærk chili, er det en frugt og et krydderi, hvor folk enten er for eller imod.

Den største udfordring ved at anvende chili i madlavningen er, at man skal dosere den korrekt, så den tilføjer smag og styrke til maden, uden den gør maden så stærk, at den nærmest er uspiselig. 

De fleste dyr fravælger også at spise chili. Oftest er det kun enkelte fugle, der spiser chili, mens alle andre dyr holder sig derfra.

Tak for støtten

Vi takker avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et stort udvalg af elektronik som fx kabler eller sjove gadgets som en segboard gokart på deres store webshop.


Det kan være lidt af en udfordring at gennemskue, hvornår en chili er moden. En chili kan nemlig smage ganske udmærket, selvom den endnu ikk…
Read More
Kunne det ikke være noget så fantastisk, hvis man havde en citrontræ, hvor man blot kan gå ud og plukke nogle flotte citroner, når man skal …
Read More
Synes du også, at det kunne være ekstremt lækkert lige at kunne gå ud og plukke en frisk, hjemmedyrket citron? Citroner er ikke kun lækkert …
Read More